Yoga versus beeldschermen

Mensen die mij goed kennen weten dat ik geen fan ben van al te veel gebruik van beeldschermen (bijv. mobiel, computer, televisie). Natuurlijk maak ik hier ook gebruik van, maar daar waar het kan minder ik. Ik krijg er bijvoorbeeld snel brandende ogen van. 

Maar in deze tijd ontkomen we er bijna niet aan. In combinatie met het vele thuiswerken, kan het lastig zijn om dat los te laten. En je meer op de ontspanning te gaan richten. Het goede nieuws: een yogales kan de nadelige effecten hiervan op verschillende fronten verminderen.

Effecten van yoga op hersenen en houding

Beeldschermen zijn onderdeel van elektrische apparaten en deze apparaten leveren straling. Straling kan tal van ziektes veroorzaken en de hersenen veranderen. Elk moment dat je yoga doet, ben je weg van die straling en doe je iets goeds voor je hersenen.

En die hersenen moeten gedurende een dag al veel verwerken. De inhoud van beeldschermen levert een extra veelheid aan prikkels op. Dit teveel aan prikkels kan een stressreactie opleveren. Door yoga te beoefenen, daalt juist het stressniveau, omdat je geest kan ontspannen.

Maar ook je lichaam. Doordat werk en onderwijs steeds meer gebruik maken van digitale middelen, ontstaat er een verkeerde houding vanuit rug en nek. Ogen krijgen veel spanning te verwerken. Oefeningen die bij yoga worden uitgevoerd, stimuleren juist een houding waarin rug en nek versterkt worden en ogen kunnen ontspannen.

Concentratie en contact verbeteren

De beweging bij yoga levert eveneens een betere concentratie op. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en kunnen geleerde dingen een plaats krijgen. Concentreren lukt namelijk beter door niet altijd een afbeelding voor ogen te hebben. 
En wanneer je enkel gericht bent op datgene wat er op beeldschermen te zien is, heb je geen tijd meer over voor andere activiteiten of contact met mensen. Yoga is een moment om samen met anderen of jezelf bezig te zijn. Het geeft je tijd en aandacht terug.

Controleer je eigen gedachten en handelingen

Tot slot geeft yoga je zelfcontrole. Veelvuldig gebruikt van beeldschermen en sociale media maakt dat mensen afhankelijk worden van deze prikkels. Je hebt niet geheel zelf de controle over jouw leven, wat uiteindelijk minder gelukkig maakt. Bij yoga kies je zelf wat je wel en niet doet, waardoor je ontdekt wat je graag wil.

Om na het lezen van dit stuk je lichaam en hoofd weer de rust te geven, vind je een ontspanningsoefening via deze link.

Veronique van Dam

Ik ben Veronique van Dam, het gezicht achter Velans. Ik vind het belangrijk dat mensen voor zichzelf blijven zorgen. Je eigen gezondheid en geluk zijn immers de basis van je leven. Wat ik graag wil bereiken is dat mensen zich goed voelen, zichzelf kunnen zijn en gezond zijn. Fysiek en mentaal. Door terug te gaan naar de basis, rust en adem, kun je weer merken wat je nodig hebt en waar je heen wil.

Zelf doe ik aan yoga omdat het rust brengt. Ik heb ervaren dat dit niet na één les ontstaat. Echter, hoe vaker ik het deed en hoe meer ik erover las, des te meer ik ging begrijpen hoe het werkt op en in het lichaam. Na een yogales ontstaat er nieuwe energie en een leeg hoofd bij mij. Hierdoor word ik sterker, zowel fysiek als mentaal. Ik ben er van overtuigd dat dit voor anderen ook werkt en ik vind het mooi dit aan jou te kunnen meegeven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...