Gezondheid staat niet gelijk aan de afwezigheid van ziekte!
Ayurveda is kennis van het leven
Ayurveda is een manier van leven en een systeem van genezing. Het heeft zijn wortels in het oude India, maar kan op een eenvoudige manier ingezet worden in onze westerse samenleving. Ayur betekent leven en Veda is kennis / het weten. Niet alleen het rationele weten, maar ook een dieper intuïtief weten. Het weten wat bij jou past, wat goed voor jou is. Het voornaamste doel in de Ayurveda is om de gezondheid te ondersteunen, dus een gezond lichaam en een gezonde geest zo gezond mogelijk houden. Wanneer er onbalans of ziekte is, dan kan Ayurveda helpen bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. Ayurveda wordt gezien als ‘de moeder’ in de geneeskunde en omarmt alle gezondheidsdisciplines.
Goede gezondheid door aandacht voor voeding en leefstijl
Voeding en leefstijl zijn belangrijke ingrediënten voor een goede gezondheid. Wat je eet is belangrijk, maar hoe je het verteert is net zo belangrijk. Elk mens is uniek en ieder van ons heeft dus ook een verschillende spijsvertering. De wetenschap van Ayurveda is gebaseerd op de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Deze elementen vind je overal; in je lichaam en geest, maar ook in de natuur, de seizoenen en in je voeding. In verschillende samenstellingen vormen zij de constitutie van elk mens. Het verschil laat zich zien in de verschillende typen mensen, als voorbeeld: veel vuur in de constitutie dan is iemand enthousiast en gedreven, maar ook snel geïrriteerd en boos.
De spijsvertering is erg belangrijk en is het vuur (Agni) dat er voor zorgt dat je voedsel verteerd wordt en omgezet in bouwstenen voor het lichaam. Het zorgt ook voor de geestelijke vertering, zodat alle dagelijkse indrukken ‘een plek’ kunnen krijgen, wat leidt tot versterking van de mentale gezondheid. Voedsel wat niet of slecht verteerd wordt, blijft in het lichaam en worden ‘gifstoffen’, die in eerste instantie zorgen voor minder energie en later kunnen leiden tot chronische klachten.
Wat goed is voor een ander hoeft dat niet voor jou te zijn
De sterkte van de spijsvertering is individueel bepaald. Is het vuurtje (Agni) hoog, dan is al het eten gemakkelijk te verteren. Dit is vaak bij mensen met veel vuur in hun constitutie (Pitta). Als bij een persoon het element lucht (Vata) of aarde (Kapha) domineert, dan kan er sprake zijn van een wisselende of langzame spijsvertering. Algemene informatie wat we naar ons toe krijgen, zoals: appels zijn gezond of chia zaden zijn superfood, geldt dus niet voor iedereen. Waar de ene persoon energie van krijgt, bezorgt de ander bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of constipatie. Ook het aantal maaltijden per dag is niet voor iedereen gelijk. Bij Kapha personen is het wenselijk om het ontbijt over te slaan, terwijl mensen met een Vata of Pitta dominantie de dag alleen goed kan beginnen als er een passend ontbijt genuttigd is.
Leefstijl en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Leefstijl gaat over de plek waar je woont, de sociale contacten, het werk wat je doet en de liefde die je hebt voor de omgeving en de planeet waarop je woont. De weg naar lichamelijke en geestelijke gezondheid is het bewustzijn van wie je werkelijk bent in relatie tot de buitenwereld. Wat is jouw constitutie en wat past hierbij op het gebied van voeding en leefstijl. Kun jij jouw energie en je talenten inzetten op de manier die je werkelijk wilt?
Ayurvedisch eten
De Ayurvedische keuken is niet specifiek vegetarisch. Vlees wordt echter alleen aangeraden in kleine hoeveelheden voor mensen die ondervoed zijn of zwak en herstellende van een ziekte. Hierbij speelt ook geweldloosheid, het niet willen doden van dieren een belangrijke rol. Bij het koken van een Ayurvedische maaltijd wordt veel gebruik gemaakt van kruiden of specerijen; zij helpen de spijsvertering.
Een van de richtlijnen voor een Ayurvedische maaltijd is om te koken met seizoensproducten. De groenten en het fruit wat in het seizoen groeit, biedt precies datgene wat jij op dat moment nodig hebt. Lichte, verkoelende producten zoals sla of aardbeien passen bij de zomerse maaltijd en zwaardere producten zoals koolsoorten en pastinaken bieden je de aardse en verwarmende kwaliteit die je in de winter nodig hebt. De spijsverteringsenzymen werken ook optimaal wanneer je groenten en fruit eet die verbouwd zijn in het klimaat en de regio waarin jij op dat moment leeft. Cultiveer een gevoel voor de seizoenen en eet eens alleen maar in Nederland verbouwde groenten en fruit. Een ananas die de wereld overgevlogen is om bij ons verkocht te worden, heeft geen voedende kwaliteit voor ons.
Uitgangspunten van een Ayurvedische maaltijd:
- Eet op vaste tijden; eet alleen als je honger hebt (2 of 3 maaltijden per dag)
- Eet zo min mogelijk snacks tussendoor
- Kies voeding van goede kwaliteit, vers en biologisch / niet verpakt in plastic
- Kies zoveel mogelijk seizoensproducten; uit de eigen klimaatzone
- Kook met de zes smaken (zoet, zout, zuur, bitter, pittig en wrang)
- Bereid en eet je eten met aandacht en liefde
- Eet altijd zittend, ook als je alleen een snack eet
- Eet vers fruit altijd apart en niet gemengd met andere voedingsmiddelen; een half uur voor of 2 uur na de maaltijd. Gedroogd fruit of gekookt fruit zoals stoofpeertjes kunnen wel in de maaltijd verwerkt worden.
- Vermijd het gebruik van een magnetron
- Eet het voedsel wat op dezelfde dag gekookt is. Probeer de hoeveelheid te koken die opgaat; anders is het ook mogelijk om het de volgende dag te eten, want dat is beter dan verspillen
- Drink kleine slokjes warm water of kruidenthee tijdens de maaltijd om de spijsvertering te helpen
- Gebruik keukenkruiden en/of specerijen bij de bereiding van de maaltijd
Wil je weten welke constitutie jij hebt en wat bij jouw past op het gebied van voeding en leefstijl, neem dan contact met mij op.