Plezier ligt binnen handbereik

Graag vertel ik je iets meer over handlezen. Hoe het voor mij begon, iets over de geschiedenis, de handen zelf en hoe dat blij maakt.

Lijntjes en verhalen

In 1987 gaf ik les als lerares Engels in Utrecht. Ik woonde zelf toen in Amsterdam. Op een middag toen ik wat langer op de trein moest wachten ging ik naar V&D (dat bestond toen nog) op Hoog Catherijne en werd naar de boekenafdeling getrokken. Daar zag ik een boek over handlezen en was meteen geïntrigeerd. Ik heb het boek gekocht en installeerde me ’s avonds met een kopje thee op de bank om me er eens goed in te verdiepen en wat bleek: ik vond er niks aan! Allemaal lijntjes en verhalen erom heen, ik vond het maar saai en kwam er toen achter dat ik er iemand over wilde horen vertellen die zelf handen las!

Binnen de week las ik een aankondiging van een avondcursus van 1 week, aangeboden door een vrouw die helemaal uit Israël kwam overvliegen en al 20 jaar ervaring had. De cursus was in de Kosmos, een gebouw waar allerlei cursussen op het alternatieve vlak werden aangeboden. Later opgevolgd door Oibibio, misschien ken je deze naam nog wel. We waren met een grote groep en allemaal even gretig, zo gretig zelfs dat we net zolang zeurden tot de cursus niet 1, maar 2 weken duurde… en toen had ik de smaak te pakken. Ik ging een opleiding van 2,5 jaar volgen bij Lies Franse aan de Keizersgracht. Zij was destijds dé autoriteit op het gebied van handlezen, ze ontving regelmatig allerlei BN’ers, maar vertelde natuurlijk nooit wie…Na 2,5 jaar heb ik de opleiding met succes afgerond en was ik officieel handlijnkundige.

Geschiedenis van het handlezen

Handlezen begon zo’n 5000 jaar geleden in India en via handelsroutes van de Egyptenaren verspreidde het zich naar het Westen. De Grieken en Romeinen namen de kunst toen over en in de middeleeuwen en renaissance was handlezen heel gewoon geworden- zelfs pausen lieten hun handen lezen, totdat Paul Paulus IV hier een einde aan maakte in de 16e eeuw. In de 19e eeuw kwam handlezen weer in beeld en zijn er diverse boeken over verschenen. In 1940 was er een bekende handlezer, namelijk Julius Spier, de partner van Etty Hillesum. Hij was voornamelijk geïnteresseerd in de psychologische kant van het handlezen en heeft de boeken ‘The Hands of Children’ en ‘Worden Wie je Bent’ geschreven. Niet minder dan Carl Gustav Jung schreeft in het voorwoord van het laatstgenoemde boek: ‘de handen, waarvan de vorm en het functioneren zo innig verweven zijn met de psyche, kunnen op sprekende wijze uiting geven aan de psychologische eigenheid, dus het menselijk karakter’. 

Je hebt het allemaal in de hand

We komen nu aan bij de handen zelf. Het zijn de meest beweeglijke delen van ons lichaam en belangrijke instrumenten: we pakken, creëren, repareren, strelen, slaan en voelen met onze handen. Geef iemand een hand (als het weer kan ????) en je krijgt al meteen een indruk van die persoon en ook als je goed kijkt naar de manier waarop diegene zijn handen gebruikt.

Door het lezen van handen krijg je een goed beeld van het karakter van iemand, zowel de positieve als minder leuke kanten. Wanneer ik de handvorm bekijk, de huidpatronen, de lijnen en de tekens, dan kan ik iets vertellen over de talenten, mogelijkheden, valkuilen, patronen, behoeftes, verlangens en relaties van iemand. Ook kan ik leeftijden aflezen, dus iets vertellen over wat er op een bepaalde leeftijd is gebeurd of gaat gebeuren.

Intuïtie laten stromen

Handlezen is voor mij niet meer of minder dan een manier om niet alleen via de lijnen en tekens feitelijk te kunnen lezen, maar vooral ook om mijn intuïtie te laten stromen en je te helpen je meer bewust te laten zijn over wie je diep van binnen bent. Tijdens het lezen hoop ik je ook perspectief te kunnen bieden en je te ondersteunen bij moeilijke situaties in je leven. Ik doe het in ieder geval met heel veel plezier en hoop iets daarvan aan je over te kunnen brengen zodat je  vrolijker en lichter naar huis gaat dan je gekomen bent.
 

Helena van den Hogen

Mijn naam is Helena van den Hogen en ik heb sinds februari 2007 een praktijk voor het Talentenspel en Handlezingen. Ik ben zowel coach als Handlijnkundige. Naast mijn praktijk Handreiking werkte ik als lerares Engels, maar sinds kort ben ik met pensioen. Ik woon op de Worp en mijn praktijkruimte is mijn woonkamer, dat maakt het gastvrij en gezellig. 

Ik hou van een bepaald soort dans: sacrale dans of sacred dance. Het zijn dansen rond een midden, met een in principe vrij eenvoudige choreografie. Eens per 2 weken ga ik naar Barchem om intuïtief te schilderen en/of te tekenen. Ik vind het heel fijn om te ontdekken dat als je het resultaat loslaat, er van alles mag ontstaan wat verrassend en soms ontroerend kan zijn. Het is gewoon een kwestie van durven.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...