Kan jij jezelf volledig toestaan te genieten?

Ondertussen klinkt het bijna als een cliché: ‘waar we tot voor een jaar geleden genoten van vakanties, terrasjes pakken, uiteten gaan of een avondje schouwburg en dit als de normaalste zaak van de wereld beschouwden, moeten we het nu doen met de zoveelste wandeling en hebben je kinderen alle speeltuinen in de omgeving wel zo’n beetje gezien’. Ondertussen zitten we nog steeds in deze, op zijn zachtst gezegd,  ‘bijzondere tijd’. 

Genieten…Dit woord heeft een iets andere lading gekregen het afgelopen jaar. We zeggen vaak ‘geluk zit in de kleine dingen’, maar dat is misschien makkelijk gezegd in een maatschappij waarin, tot een jaar geleden, bijna alles mogelijk was. Nu we meer op onszelf aangewezen zijn, worden we er bijna wel toe gedwongen. Maar kunnen we het nog wel, echt genieten van de kleine dingen?

Genot als een fysieke ervaring

Wat is genieten eigenlijk? ‘Aangename gewaarwording’, ‘als prettig ervaren’, ‘genot’ zijn een aantal gegeven definities. Gewaarwordingen die je vooral fysiek beleeft, soms door alleen maar te zijn. Dat betekent eigenlijk al zakken met je aandacht vanuit het hoofd naar je lichaam, naar het nu,  om deze sensaties te kunnen waarnemen. En uit de actie-modus te komen en even stoppen met continu dingen willen nastreven. In mijn beleving, als holistisch masseuse en intimiteitscoach, is dat nou niet direct iets waar de meesten van ons in deze westerse maatschappij heel erg bedreven in zijn. 

In het hoofd vertoeven heeft de voorkeur boven het aanwezig zijn in het gehele lichaam. Het ratio lijkt boven het hart, handen en gevoel als almachtige en alwetende te staan. Kijk maar naar de beloningen van verschillende vakgebieden of dat kinderen toch vooral worden gestimuleerd om goed te kunnen rekenen of schrijven. Vakken als tekenen of gym zijn leuk voor erbij, maar toch niet echt belangrijk. Wanneer lijkt iemand het meest serieus genomen te worden, wanneer hij/zij met zijn hoofd werkt of met zijn hart? Veel mensen die in mijn praktijk komen, die tegen een burn-out of depressie aanlopen, perfectionisten zijn en zich niet kunnen ontspannen, noemen zichzelf vaak een ‘wandelend hoofd’.

Zelfs als genieten als sensatie in het lichaam te ervaren is, komt vaak het hoofd weer om de hoek met stemmetjes als ‘je hebt geen tijd om te genieten, je hebt nog een deadline te halen’. Of ‘ik ben het niet waard om hiervan te genieten, want ik heb dit en dat, zus en zo nog niet klaar’. En al die to-do-lijstjes zijn natuurlijk oneindig. We kunnen ons schuldig voelen, omdat genieten niks ‘oplevert’, het is niet ‘functioneel’. Ondertussen vergeten we alle fijne hormonen die door genotservaringen worden aangemaakt en dat gewoonweg zijn mooie inspiratiemomenten kan opleveren. 

Genieten tijdens intimiteit 

Zelfs tijdens fysieke en gevoelservaringen zoals seks, waarbij genieten of genot toch een belangrijk onderdeel is, zitten veel mensen nog steeds in het hoofd. ‘Doe ik het wel goed?’, ‘ben ik wel aantrekkelijk genoeg’, ‘ik mag me niet te veel laten gaan, want stel je voor dat mezelf helemaal verlies’, ‘misschien vind de ander me wel een aansteller’, ‘wie ben ik nou om zo veel genot te ervaren?’, ‘mag ik wel aangeven wat ik ontzettend fijn vind, dadelijk vind de ander me echt heel raar’,  ‘de ander doet zo zijn best, maar ik durf niet te zeggen dat ik het niet fijn vind’, etc. We hebben sowieso al heel veel overtuigingen op allerlei vlakken, waaruit bepaalde patronen ontstaan.

Maar mogen genieten in combinatie met intimiteit, daar ervaren velen van ons dusdanige negatieve overtuigingen en patronen, dat het ook relaties in de weg kan staan en het de eigenwaarde geen goed doet. 

Soms denken mensen bij intimiteit alleen aan seks of erotiek. Voor mij persoonlijk betekent het een gevoel van verbondenheid, veiligheid, de ruimte hebben om al je diepste gedachten en gevoelens te delen. Het hebben van betekenisvol en zingevend contact. En ja, daar past seksualiteit ook bij, al kan een goed gesprek intiemer aanvoelen dan oppervlakkige seks, waarbij je helemaal uit je lichaam en gevoel bent.

Genieten van en met jezelf 

Deze intimiteit kan je ook met jezelf aangaan. Kan jij je verbinden met jezelf? Ben jij veilig bij jezelf? Geef je jezelf ruimte?  Mag alles wat er in jou is, van het felste licht tot het diepste donker, er helemaal van jou zijn? Mag volledig genieten er dan ook zijn? Weet je waar je helemaal van aan gaat, wat je verlangens zijn? Durf je daar volledig JA tegen te zeggen? Of ontzeg je je genot?

Ga eens op onderzoek uit en voel eens bij jezelf. Raak jezelf eens aan, zonder een bepaald doel en voel maar wat er gebeurt. Of let gedurende de dag eens op de reacties van je lichaam. Bij welke ervaringen wordt het warm of komt er een fijne energie in je onderbuik? En bij welke ervaringen krijg je de neiging om van weg te gaan? Probeer eens nieuwe dingen uit, wat je misschien niet zo snel zou doen, omdat ‘anderen er iets van zouden kunnen vinden’. 

Blijf spelen 

Op de een of andere manier hebben we onszelf als volwassenen verteld dat spelen iets voor kinderen is. Dat doen grote mensen niet. Maar kijk eens naar die koppies van de kinderen als ze zich volledig verliezen in het spel en helemaal kunnen genieten van en in het moment. Ze zitten gelukkig nog niet zo vast in hun hoofd. Maar ook al zijn wij het misschien niet meer zo gewoon, ook wij kunnen weer gaan spelen. 

Houd vooral de humor erin, maak het niet te serieus. Ga weer eens gekke dingen doen. Naakt achter elkaar aanrennen door het huis, ga zo hoog mogelijk op de schommel en voel de vlinders in je buik, streel je eigen lichaam of die van je partner met aandacht en vol liefde, zonder doel. Of kijk stilzwijgend naar een opkomende of ondergaande zon en laat je vervullen met het licht en het gevoel van wat het met je doet. Omklem je theekopje en geniet van de warmte onder je handen, proef de smaak en geniet van de stilte of juist van jouw lievelingsmuziek op de achtergrond. Het gaat vooral om je aandacht terugbrengen naar het hier en nu, naar datgeen wat er nu is. En vaak zijn dat dan toch de kleine dingen.

Koning en Koninginnespel

Zit je al wat langer in een relatie en staat het vlammetje dat ooit een groot passievol vuur was nu op de waakstand? Zou je weer wat meer willen genieten van elkaar, willen spelen en op een andere manier wat dichter tot elkaar willen komen? Probeer dan dit Konings- en Koninginnespel uit.

Plan een avond in waarop jullie geen verplichtingen hebben. Kinderen op tijd naar bed, telefoons en televisie uit en spreek af wie deze avond Koning of Koningin is. De koning of koningin mag die avond zijn of haar verlangens uitspreken, hoe spannend, gek of gedurfd  ook. De uitnodiging aan de ander is om deze verlangens zonder oordeel aan te horen, zodat de ander echt voelt dat hij/zij in alle veiligheid zijn/haar verlangens mag en kan uitspreken. Ook word de ander uitgenodigd om op deze verlangens in te gaan, zonder de eigen grenzen uit het oog te verliezen. Kijk of je je comfortzone iets kunt oprekken.

Voel beide wat het met je doet en deel dit dan met elkaar. Hoe is het voor je om je als koning of koningin je toch kwetsbaar op te stellen en je (diepste) verlangens te uiten. En hoe is het voor jou om als ‘dienaar’ zonder oordeel te luisteren, maar toch een nee te kunnen voelen en ook deze te uiten? Of hoe is het als je je comfortzone een beetje uitbreidt? Probeer ook vooral de humor erin te houden en in je lichaam te voelen wat dit spel en de omgang met elkaar met je doet. En vergeet natuurlijk niet om een volgende avond te plannen waarop jullie de rollen omdraaien. Veel plezier en geniet ervan!

Ellen van den Berg

Als holistisch masseuse en intimiteitscoach werk ik vanuit de holistische visie waarbij lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ze vormen samen één geheel. Mijn lichaam liegt niet heb ik gemerkt, het is puur en kan niet anders dan signalen afgeven over de staat waarin het zich verkeert.

Voor mij is het ontvangen van een holistische massage de manier om te kunnen voelen wat er in mij leeft. Het is net als mediteren: stil worden, ontspannen en het Nu ervaren. Het geven van een holistische massage, waarbij ik volledige aandacht heb voor de ander, vind ik één van de mooiste geschenken die je een mens kunt bieden. Zeker in deze tijd waarin druk zijn, en daarbij over je grenzen gaan, de norm lijkt en er enorm veel afleiding is.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...