Nadere kennismaking met lichaamstherapeut en coach Hans Jeunhomme en kok en cateraar Anouk de Leeuw

Wat doe je en hoe is dat zo gekomen?

 

Hans

Nadat ik was afgestudeerd als psycholoog in cultuur en godsdienst wist ik niet zo goed wat ik ermee aan wilde. Ik merkte dat ik niet gelukkig werd van wetenschap. Het was voor mij teveel gericht op bewijzen zoeken en ik miste het onderzoek in menselijke groei.  Na wat omzwervingen en een periode van vastlopen in mijn eigen gezondheid ontdekte ik yoga. Ik zag mezelf altijd als een zwak persoon en door de yoga ontdekte ik dat mijn lichaam juist heel krachtig is. Het inzicht dat mijn lichamelijke klachten een uiting van spanning bleek te zijn betekende een ommekeer. Ik ontdekte dat ik spanning los kon laten door aandacht aan mijn lichaam te geven. Ik ben me toen gaan bekwamen in yoga, sotai en shiatsu.

 

Van 1993 tot 2000 waren mijn activiteiten voornamelijk gericht op lichaamsgerichte hulpverlening bij klachten als hoofdpijn, hernia, burn-out, moeheid en drukervaring in je lijf.  De methodes die ik hierbij gebruikte waren yoga en genezende massage (shiatsu)

 

In 2000 ben ik psychosynthese gaan studeren en heb dit toegevoegd aan mijn hulpverlening. Dicht bij de ander staan en samen perspectieven vinden hoe ze vanuit comfort met dingen om kunnen gaan, hoe ze zichzelf anders gaan zien. Ik zie mezelf in mijn werk als een onderzoeker en een facilitator. Ik begeleid bij onderzoek van eigen lichaam en eigen geest/emoties.

 

Anouk

Tot aan de geboorte van mijn kinderen werkte ik in een kantoorbaan. En toen ik na een periode van zorgen voor mijn jonge kindjes weer aan de slag wilde, wist ik één ding zeker; ik ging niet meer aan de slag in een kantoorbaan, niets meer met computers. Ik wilde wat anders. Koken heeft bij mij altijd een speciale plek gehad, niet zozeer vanuit gezondheid maar vanuit lekker, genieten.

 

De opleiding Permacultuur die ik in 2014-2015 ben gaan doen maakt bij mij de behoefte los om een bijdrage te leveren aan een positieve verandering van de wereld. (Met Permacultuur kun je o.a. leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is voor jezelf en andere levende organismen) Vanuit mijn interesse voor koken ben ik me bezig gaan houden met puurder koken. Bewustzijn van waar komt mijn eten vandaan, wat is het precies, hoe ga je daarmee om? Deze vragen zijn ook de essentiële basis van mijn bedrijf.

 

Kort na de opleiding ben ik gestart met geven van workshops bij de Ulebelt. Mensen wegwijs maken en leren koken met lokale voeding. Waarbij voeding en duurzaamheid elkaar vinden. Vandaar uit ben ik cateringactiviteiten, kookcursussen en workshops gaan geven. En sinds januari heb ik een vaste stand op Fooddock: Vegs groente keuken. Mijn droom is 100% biologisch te kunnen koken met lokale groenten.

 

 

Wat maakt je blij in je werk?

 

Hans

Ons lichaam is een groot vat van rijke informatie en wijsheid. Ik geloof dat je door het ervaren van comfort bij genezing uit kunt komen. Dat het zo werkt bewijst zich vaak met mijn klanten. Je gaat voelenderwijs bewegingen vergelijken. Daarna worden de fijne bewegingen versterkt. In plaatst van werken uit de negatieve kant, werk je dus aan de positieve kant. Dat doen waar je lijf blij van wordt en wat prettig is. Dat brengt direct zelfgenezing op gang. Wonderlijk genoeg verandert er dan van alles aan de minder prettige kant.

 

Wat mij heel blij maakt is als mensen zelf aan de slag gaan om weer heer en meester te worden van hun lichaam. Dat ze manieren en instrumenten leren vinden om om te gaan met hun klachten. En dat de ingang plezier en comfort in de beweging is. Het moment dat ze ervaren dat ze door het anders te doen weer blij worden in en met hun lijf. Het inspireert me dat ik getuige mag zijn van een veranderingsproces gebaseerd op inzicht bij de ander. Het is vaak emotioneel of ontroerend. Niet alleen bij de klant maar ook bij mij.

 

Anouk

ten is voor mij puur genot. Ik kook op gevoel, met waar ik zelf op dat moment sta. Mindfulness is hierin een belangrijk onderdeel, ik neem het ook mee in mijn cursussen om mijn cursisten te laten ervaren dat voeding levenskracht is. En zo neem ik ze mee in het proces van koken en proeven. Hoe vindt je de balans. Hoe luister je naar dat wat een gerecht nodig heeft, wat geeft je lichaam daarbij aan. Het maakt mij heel dankbaar dat ik dit zo mag doen. Dit heb ik niet eerder in andere banen ervaren.

 

Ik vind het ook fijn dat ik met mijn eten een rustpunt kan creëren tijdens bijvoorbeeld een training of meerdaagse cursus.

 

Gedeelde passie en dankbaarheid

 

Hans

Wat bijzonder dat we beide een andere werkvorm hebben en dat er toch zoveel overeenkomsten zijn.

Met aandacht naar binnen keren en voelen en gaan zien wat daar gebeurt. Proef of je dat lekker vindt. Genieten van wat je ziet wat een ander ermee doet. En bij onszelf de gevoeligheid daarvoor ervaren, wat een rijkdom.

 

Anouk

Wat mooi dat we beide fan zijn van Jan Jaap van Zelfoogsttuin De Nieuwe Akker. Zijn zelfpluktuin is echt bijzonder. Hoe hij met liefde en aandacht zijn grond en groente verzorgt proef je terug in de groente. Daar kan geen supermarkt tegenop.

 

Wil je graag meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hans Jeunhomme, De Lichtberg

Anouk de Leeuw, Alles zelf maken

Karin Spijkerman

Mijn naam is Karin Spijkerman. Ik woon met mijn man en twee dochters in Deventer. De stad waar ik ben geboren en opgegroeid.  In 2016 ben ik mijn eigen praktijk gestart als energetisch therapeut.

Omdat ik behoefte had aan uitwisseling met andere therapeuten en coaches ging ik op zoek naar een netwerk van bewuste ondernemers. In maart 2017 is het netwerk en de website van Bewust Deventer van start gegaan met mij als coördinator.

Voor en met professionals bezig zijn met gezond, duurzaam en plezierig leven in en rond Deventer. Dat maakt me blij en daar krijg ik veel energie van!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...