Februari: thema ontspanning

Wat geeft jou ontspanning? Het lezen van een goed boek? Sporten of andere lichaamsbeweging? Cratieve bezigheden? Een warm bad? Muziek luisteren?

Zoveel mensen, zoveel manieren van ontspanning. Veel mensen denken dat TV kijken of gamen op je smartphone onstspanning geeft. Maar het veelvuldig gebruiken van beeldschermen heeft ook een andere kant. Daarover schrijft Veronique van Dam, yogadocente bij Velans.

Een manier om ontspanning te bereiken binnen een gezin is structuur en regelmaat. Dit is met name van belang als er binnen het gezin sprake is van diagnoses als Autisme/ASS of AD(H)D. Erica Koers van Regie op Koers is ervaringsdeskundige op dit gebied en geeft praktische tips in haar blog. 

Een andere manier om te onspannen in en met jezelf is je bewust te zijn van je eigen innerlijke wereld. Als je daar contact mee kunt maken geeft dat inzicht… en ontspanning. Daarom biedt Helena van den Hogen van Praktijk Handreiking deze maand een sessie met het Talentenspel aan in de verloting.    

Veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

Hartelijke groeten,

Karin Spijkerman
coördinator Bewust Deventer

 

In deze nieuwsbrief:

  • Artikel 'Yoga versus beeldschermen' door Veronique van Dam
  • Artikel 'Meer rust en ontspanning door duidelijkheid en structuur' door Erica Koers
  • Winactie maand februari: sessie Talentenspel van Helena van den Hogen
  • Winnaar verloting maand januari
  • Activiteitenagenda

 

Yoga versus beeldschermen

In deze tijd ontkomen we er bijna niet aan: beelschermen. Vanwege het vele thuiswerken, kan het lastig zijn om het beeldscherm los te laten. En je meer op de ontspanning te gaan richten. Het goede nieuws: een yogales kan de nadelige effecten hiervan op verschillende fronten verminderen.

yoga ontspanning beeldschermen Veronique Velans

Jouw hersenen moeten gedurende een dag al veel verwerken. De inhoud van beeldschermen levert een extra veelheid aan prikkels op. Dit teveel aan prikkels kan een stressreactie opleveren. Door yoga te beoefenen, daalt juist het stressniveau, omdat je geest kan ontspannen.

Maar ook je lichaam. Doordat werk en onderwijs steeds meer gebruik maken van digitale middelen, ontstaat er een verkeerde houding vanuit rug en nek. Ogen krijgen veel spanning te verwerken. Oefeningen die bij yoga worden uitgevoerd, stimuleren juist een houding waarin rug en nek versterkt worden en ogen kunnen ontspannen.

Om je lichaam en hoofd weer de rust te geven, vind je een link naar een ontspanningsoefening in het blogartikel van Veronique

Meer rust en ontspanning door duidelijkheid en structuur

Duidelijkheid en structuur. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zijn hierbij gebaad. Als je Autisme/ASS of ADD/ADHD hebt is dit nog veel meer. Maar hoe creëer je nu een meer ontspannen sfeer als er keer op keer iets niet duidelijk is? 

Voor sommigen is het overzicht en de volgorde houden gewoon niet te doen. Mensen met AD(H)D ervaren vaak concentratieproblemen door chaos in het hoofd, het ontbreken van overzicht en het moeilijk prioriteiten kunnen stellen. Bij ASS worden concentratieproblemen veroorzaakt door de hoeveelheid prikkels. Die zorgen voor een vol hoofd en overprikkeling. Hierdoor kan nieuwe informatie er niet meer in. Dit zorgt dan ook voor chaos en onduidelijkheid. Door structuur en overzicht aan te brengen wordt het makkelijker. 

structuur_picto_Erica Koers-Regie op Koers

Vaste dagindelingen die voorspelbaar zijn voorkomen chaos. In haar artikel geeft Erica tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind wel de dingen doet die gedaan moeten worden en jij kunt ontspannen! Denk na over de bezigheden waar jij energie van krijgt en neem minmaal 30 minuten per dag tijd voor jezelf. Alle andere handvatten voor meer ontspanning in een gezin met AD(H)D of ASS kun je nalezen in het artikel van Erica.

Winactie maand februari: sessie Talentenspel van Helena van den Hogen

Helena van den Hogen heeft sinds februari 2007 een praktijk voor het Talentenspel en Handlezingen, ze is zowel coach als Handlijnkundige.

Naast haar praktijk werkt Helena als lerares Engels, maar sinds kort is ze met pensioen.

Helena woont op de Worp en haar praktijkruimte is haar woonkamer, dat maakt het gastvrij en gezellig.

In deze tijd waarin we niet veel houvast meer hebben in de buitenwereld is het zo nodig om je binnenwereld te leren kennen.

 

Wat kun je winnen?

Een uur kennismaking met het Talentenspel. Tijdens dit uur zal Helena uitleggen wat het Talentenspel is en wat het te bieden heeft.

Je gaat je talenten uitzoeken en op het eerste bord leggen, waarna we de legging zullen nabespreken.

Als je nu denkt dat je geen talenten hebt, dan klopt dat niet. Je zult het nog moeilijk vinden om je tot 12 talenten te beperken!

Het Talentenspel is een speelse manier om je meer bewust te laten maken van je eigen innerlijke wereld. Als je daar contact mee kunt maken geeft dat inzicht… en rust.

Wil je kans maken op de prijs?

Wil je kans maken op een sessie met het Talentenspel?

Stuur dan een e-mail met als onderwerp 'Talentenspel' naar info AT bewustdeventer DOT nl

Vergeet niet om je naam, adresgegevens en telefoonnummer in de mail te vermelden. Reageer uiterlijk 20 februari 2021.

In de volgende nieuwsbrief, die begin maart verschijnt, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Winnaar verloting januari

In de nieuwsbrief van januari heeft Margot Shunya Dopheide een neurofeedback-training aangeboden voor de verloting. 

De winnares van deze training is Rieneke.

Van harte gefeliciteerd. We wensen je veel succes met de neurofeedback-training

Activiteitenagenda