April: thema plezier en genieten

Voor een kind is het vanzelfsprekend: plezier hebben en plezier maken. Genieten gaat dan vanzelf. Voor jou als volwassene is er in de dagelijkse drukte niet altijd ruimte voor. Deze nieuwsbrief geeft jou een paar inspirerende artikelen over plezier en genieten.

Ook is er weer een verloting van een cadeau: dit keer maak je kans op een e-book!

plezier genieten kind spelen bellenblazen zeepbel

Ruimte voor nieuwe dingen

Met veel plezier en energie heb ik sinds 2017 het netwerk Bewust Deventer opgericht en als coördinator gebracht waar het nu is.

Per 31 maart 2021 heb ik het netwerk overgedragen aan Erwin Bot, de coördinator van Bewust Netwerk.  Hij zorgt dat de website, met alle profielen en agenda-items, online blijft. Er is op dit moment geen lokale trekker om evenementen te organiseren. Deze nieuwsbrief is de laatste in deze vorm en zal vanaf nu naar verwachting minder frequent verschijnen.

Ik dank alle abonnees voor het vertrouwen in Bewust Deventer en in mij als coördinator.

Hartelijke groeten,

Karin Spijkerman
coördinator Bewust Deventer

In deze nieuwsbrief:

  • Artikel 'Plezier ligt binnen handbereik' door Helena van den Hogen
  • Artikel 'Kan jij jezelf volledig toestaan te genieten?' door Ellen van den Berg
  • Artikel 'Eenvoudig Genieten' door Margot Shunya Dopheide 
  • Winactie maand april: e-book van Veronique van Dam
  • Winnaar verloting maand maart

Plezier ligt binnen handbereik

Helena vertelt over handlezen. Hoe het voor haar begon, iets over de geschiedenis, de handen zelf en hoe dat blij maakt. Via een boek, een avondcursus van 1 week (die er 2 werden) en een opleiding van 2,5 jaar verdiepte Helena zich in het handlezen. 

Handlezen begon zo’n 5000 jaar geleden in India en via handelsroutes van de Egyptenaren verspreidde het zich naar het Westen. Eeuwenlang was het handlezen gebruikelijk, totdat het in de 16e eeuw in de ban werd gedaan. In de 19e eeuw kwam handlezen weer in beeld en zijn er diverse boeken over verschenen.

Door het lezen van handen krijg je een goed beeld van het karakter van iemand, zowel de positieve als minder leuke kanten. Handlezen helpt Helena om haar intuïtie te laten stromen en je te helpen je meer bewust te laten zijn over wie je diep van binnen bent. Helena doe het handlezen met heel veel plezier en hoopt jou na een handezeing vrolijker en lichter naar huis te laten gaan.

Kortom, plezier ligt binnen handbereik!

Kan jij jezelf volledig toestaan te genieten?

Genieten…Dit woord heeft een iets andere lading gekregen het afgelopen jaar. We zeggen vaak ‘geluk zit in de kleine dingen’, maar dat is misschien makkelijk gezegd in een maatschappij waarin, tot een jaar geleden, bijna alles mogelijk was. Nu we meer op onszelf aangewezen zijn, worden we er bijna wel toe gedwongen. Maar kunnen we het nog wel, echt genieten van de kleine dingen?

Genieten betekent eigenlijk zakken met je aandacht vanuit het hoofd naar je lichaam, naar het nu, om deze sensaties te kunnen waarnemen. En uit de actie-modus te komen en even stoppen met continu dingen willen nastreven. 

Zelfs als genieten als sensatie in het lichaam te ervaren is, komt vaak het hoofd weer om de hoek met stemmetjes als ‘je hebt geen tijd om te genieten, je hebt nog een deadline te halen’. Zelfs tijdens fysieke en gevoelservaringen zoals seks, waarbij genieten of genot toch een belangrijk onderdeel is, zitten veel mensen nog steeds in het hoofd. 

Op de een of andere manier hebben we onszelf als volwassenen verteld dat spelen iets voor kinderen is. Dat doen grote mensen niet. Om jou en je partner weer wat speelsheid en humor te bieden heeft Ellen een oefening beschreven in haar artikel

Eenvoudig Genieten

Toen Margot rond de 20 was vroeg ze zich af hoe het kon dat ze niet volledig gelukkig was, terwijl ze wel heel veel plezier kon hebben. Wat was dat toch? Het is tevens een vraag die ze veelvuldig in haar praktijk tegenkomt. 

eenvoudig genieten

Doorgaans geef je meer aandacht aan wat pijnlijk is of waar je boos over bent, dan wat wel goed gaat of wat je fijn vindt. Je mind (denkgeest) neemt veel van je tijd in en pikt voortdurend deze pijntjes in je lichaam op of allerlei vervelende of terugkerende gedachten waar je dan de hele dag mee zoet bent. 

Genieten vraagt vooral om je zorgen los te laten, je overlevingspatronen, je overtuigingen. Het gaat over loslaten van gedachten die niet helpend zijn. Bewust ademen is een eerste en belangrijkste stap om van je hoofd naar je lijf te gaan, naar rust en ontspanning. 

In haar artikel beschrijft Margot dat het belangrijk is om de tijd voor jezelf, te genieten van dit moment. Zo kun je ieder moment van de dag als het ware even stil staan: waar geniet ik op dit moment van? Zo Eenvoudig is Genieten.

Winactie maand april: e-boek van Veronique van Dam

Veronique van Dam van Velans doet aan yoga omdat het rust brengt. Ze vindt het belangrijk dat mensen voor zichzelf blijven zorgen.

Je eigen gezondheid en geluk zijn immers de basis van je leven. Wat zij met haar yogalessen graag wil bereiken is dat mensen zich goed voelen, zichzelf kunnen zijn en gezond zijn. Fysiek en mentaal. Door terug te gaan naar de basis, rust en adem, kun je weer merken wat je nodig hebt en waar je heen wil.

Win het e-book van Velans

Plezier en genieten, iedereen ziet en voelt dat anders. Maar veelal komt het pas, en vooral, tot uiting wanneer je je goed, ontspannen en jezelf voelt. 

Dit e-book helpt je in al die momenten te komen. Je past toe wat jij wil en wat voor jou goed voelt. Er is geen goed of fout, het doet er niet toe hoe het eruit ziet. Het belangrijkste is dat je zorgt dat het je plezier oplevert en dat je geniet van hoe het voelt. Daar heb je volledig zelf de controle over.

Velans plezier genieten oefeningen yoga

Wil je kans maken op de prijs?

Wil je kans maken op het e-book vol tips en yogaoefeningen?

Stuur dan een e-mail met als onderwerp 'e-book' naar info AT bewustdeventer DOT nl

Vergeet niet om je naam, adresgegevens en telefoonnummer in de mail te vermelden. Reageer uiterlijk 15 april 2021.

Winnaar verloting maart

In de nieuwsbrief van maart heeft Ingrid Muller een sessie TRE® aangeboden als cadeau.

De winnares van deze sessie is Aly.

Van harte gefeliciteerd. We wensen je veel plezier met de sessie.